Oorzaken aambeien

Aambeien ontstaan wanneer er hoge druk komt op de zwellichamen in het anale kanaal. Je kunt de kans op het ontstaan ervan verkleinen en de aambeien behandelen, maar daarvoor moet er eerst gekeken worden naar de oorzaken.

Oorzaken aambeien

 • Overgewicht
  Wanneer er sprake is van overgewicht kan het zijn dat je hierdoor verstopping krijgt. Daarnaast levert overgewicht druk op de bloedvaten op.oorzaken aambeien
 • Verstopping
  Wanneer je bij een toiletbezoek te hard perst, komt er extreme druk op de zwellichamen van het anale kanaal. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan.
 • Zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap en vooral bij de bevalling, krijgen vrouwen hoge druk op de zwellichamen in het anuskanaal. De foetus zorgt voor een hogere druk op de bloedvaten. Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd. Door de extreme druk zijn hemorroïden en zwangerschap vaak met elkaar verbonden.
 • Onvoldoende lichamelijke beweging
  Mensen die te weinig bewegen hebben vaak een droge en hardere ontlasting. Ook zorgt het vele zitten voor langdurige druk op de anus. Mensen die een zitten beroep uitoefenen, hebben dus een grotere kans op aambeien. Voldoende bewegen is belangrijk. Het stimuleert de bloedsomloop, wat een positief effect heeft op de darmen, wat de kans op verstopping terugdringt. Een half uurtje per dag bewegen is al voldoende. Vermijd langdurig stilzitten.
 • Slechte stoelgang
  Een slechte stoelgang kan leiden tot verstopping en een ander gevolg is dat je harder gaat persen tijdens het poepen. Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang, is het aan te raden hier snel wat mee te doen. Dit kun je doen door met regelmaat naar de wc te gaan (elke dag rond dezelfde tijd), de ontlasting niet op te houden maar te gaan indien je moet en probeer niet te hard te persen.
 • Verkeerde voeding
  Voedsel waar te weinig vezels inzitten, kunnen problemen opleveren. Te weinig vezels in je voeding zorgt voor harde ontlasting, waardoor je harder gaat persen tijdens het poepen. Hierdoor komt er extreme druk op de zwellichamen in het anale kanaal en ontstaan aambeien. Vezelrijk voedsel zorgt voor een zachte ontlasting, omdat vezels niet verteren en vocht vast houden.
 • Roken
  Nicotine zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen, waardoor er een hoge bloeddruk ontstaat met kans op verstopte bloedvaten. Goede omstandigheden voor een aambei dus. Wanneer je last hebt van aambeien en je bent een roker, kan het stoppen met roken helpen om van de aambeien af te komen.
 • Hogere leeftijd
  Mensen die ouder zijn dan 30 jaar lopen een groter risico.
 • Erfelijkheid
  Wanneer in de familie bekend is dat aambeien vaker voorkomen, is de kans groot dat jij er ook last van krijgt omdat het erfelijk is.
 • Te weinig drinken
  Zorg dat je iedere dag anderhalf tot twee liter drinkt. Drink niet teveel koffie en/of koolzuurhoudende dranken, omdat deze de anus stimuleren. Hierdoor kun je jeuk en irritaties krijgen.
 • In extreme mate hoesten, niezen en overgeven