Hemorroïden en zwangerschap

hemorroïden en zwangerschapIndien de zwellichamen in het anale kanaal ontstoken, geïrriteerd of opgezwollen zijn, heb je last van aambeien. De medische term die hiervoor wordt gebruikt is hemorroïden. Deze kunnen inwendig en uitwendig voorkomen. Indien de hemorroïden ernstig uitzakken, zijn ze uitwendig zichtbaar.

Meer dan de helft van alle volwassen mensen hebben in hun leven last gehad van aambeien of hebben dit nog steeds. Deze hemorroïden zijn niet schadelijk, maar kunnen je dagelijks leven enorm beïnvloeden wanneer ze gaan ontsteken of de ontlasting ‘remmen’. Indien je last hebt van hemorroïden, kun je op verschillende manieren de  aambeien behandelen. Een arts zal bekijken welke voor jou het beste is.

Hemorroïden en zwangerschap

Je hebt wellicht gehoord dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling last kunnen hebben van aambeien. Jeuk en bloedingen bij de anus, moeilijke en pijnlijke ontlasting, vermoeide benen, zijn vaak gehoorden klachten. Er is een schatting gedaan om te kijken om hoeveel vrouwen het gaat en het blijkt dat ongeveer 6 op de 10 vrouwen last heeft van aambeien.

Een aantal oorzaken voor aambeien tijdens de zwangerschap op een rijtje:  

  • de groeiende baarmoeder zorgt voor druk op de darmen waardoor de werking van de darmen vertraagd.
  • grotere kans op harde ontlasting en verstopping door het veranderen van de hormonen.
  • te weinig gedronken of vezelrijk gegeten
  • de aderen van de bekken doorbloeden moeilijker

Tijdens de bevalling moet door een vrouw enorme druk worden gezet bij het persen. Door die enorme druk rondom de anus, neemt de kans op aambeien toe. Vaak is het zo dat de klachten snel zullen afnemen na de bevalling, hetgeen te maken heeft met de hormonen die weer terug gaan naar het ‘normale’.

Na de bevalling zo snel mogelijk van de aambeien af

Er zijn verschillende oorzaken waardoor aambeien ontstaan en op sommige zaken heb je invloed. De invloed bij een zwangerschap is nihil, logisch omdat een bevalling al zwaar genoeg is! Er zijn een aantal dingen die vrouwen na de bevalling kunnen doen om zo snel mogelijk van de aambeien af te komen. Hierboven staat beschreven dat je veel moet drinken en vezelrijk moet eten. Probeer daarnaast strakke kleding zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende beweging.
                                                                                online zwangerschapstest